HOE GAAT HET MET U? Ook wij zijn overdonderd door corona. Onze regelmatige updates hebben eronder geleden. Maar we hebben niet stil gezeten! Darmgezondheid - Enquête Bij Platform Patiënt & Voeding denken we dat de gezondheid van je darmen erg belangrijk is voor je algehele gestel. Zo zijn er steeds meer aanwijzingen dat de bacteriehuishouding in je darmen van groot…

Marianne Nijnuis en Cees Smit waren begin februari samen bij een overleg bij Nutricia Research in Utrecht. Er werd gesproken over hoe er tegemoet gekomen kan worden aan de behoeftes van patiënten die medische voeding (sonde- en drinkvoeding bijvoorbeeld) moeten nemen. Lees hier het verslag van Marianne: Op 10 februari 2020, een ruime maand voordat de Corona-crisis losbarstte, vond er…

Als je veel minder beweegt doordat je je voortaan met een scootmobiel moet verplaatsen, is het bij de meeste mensen zo dat het moeilijk is om op gewicht te blijven. Zo ook voor Ria Vroegindeweij. Zij heeft zelf bedacht hoe ze op goed gewicht kon blijven en merkte dat ze daardoor niet alleen de extra kilo's kwijt raakte, maar ook…

Op zijn 75ste kwam Ad den Dekker nauwelijks zijn huis meer uit, hij had veel pijn van ontstekingen in zijn hele lichaam. Alle beweging deed pijn. Ook had hij diabetes. In die tijd 'hoefde het allemaal niet meer voor hem'. Aanpassing van zijn voeding kantelde dat beeld radicaal. Op zijn 81ste heeft hij zijn leven terug. Ad stuurde Platform Patiënt…

“Eén onsje welzijn, maakt de zorg een kilo lichter” Dát was de meest pakkende opmerking tijdens een van de workshops die Platform Patiënt en Voeding in het najaar van 2019 organiseerde rondom voeding voor zorginstellingen. Sinds ‘aandacht voor eten en drinken’ een officiële kwaliteitsindicator  is geworden in de zorg, begint het een beetje op stoom te raken, aangejaagd door onze…

Inspirerend en wat een enthousiasme! Op zondagmiddag 6 oktober 2019 kwamen ondanks de vele regen zo’n 100 mensen het AMC in Amsterdam, voor de bijeenkomst ‘Zelfonderzoek in Gezondheid’. De bijeenkomst was onderdeel van het Weekeind van de Wetenschap, en georganiseerd door Stichting Mijn Data Onze Gezondheid, in samenwerking met Amsterdam UMC en Platform Patient en Voeding. Marina Boeser blikt terug.…

De 'stikstof-problematiek' dwingt tot scherpe keuzen, zo werd recent duidelijk. Ook de landbouw, en dan met anme de intensieve veehouderij, moet er aan geloven. Boeren kwamen in protest op 1 oktober. Petra Essink, schrijfster van Barstensvol Leven, een pleidooi voor vitale voeding, belicht de problematiek van een andere kant. Zeer de moeite waard vonden wij.   In het holst van…

‘Zelfonderzoek in Gezondheid’- Weekeind van de Wetenschap, 6 oktober 2019, Amsterdam Ik wil me meteen aanmelden (gratis) Patiënten zijn eindeloos nieuwsgierig en creatief. Met name voor klachten waar de medische wetenschap geen kant en klaar antwoord op heeft, vinden of creëren ze zelf een behandeling waardoor zij zich gezonder voelen. Onder deze thuisexperimenten zitten pareltjes, die een verrijking vormen voor…

De kwaliteit van voeding in zorginstellingen is een grote bron van frustratie. Gelukkig zijn er ook lichtpunten te benoemen. Zo worden zorg-koks getraind in het bereiden van goede maaltijden (‘Diner van Morgen’) door Smaak van het Huis, organiseerde het AmsterdamUMC een groot intern symposium voor haar medewerkers onder de titel ‘Zorg op het Bord’, vinden er cursussen en trainingen voor…

Anita Ishwardat stortte in 2002, op haar 31ste, volledig in. Algehele malaise. Artsen konden niets vinden, een diagnose werd niet gesteld. Maar intussen was Anita tot niets in staat. Na een lange zoektocht kwam ze uit bij Ayurveda, de eeuwenoude Indiase leer over gezondheid. Daar knapte ze van op. Inmiddels heeft ze van Ayurveda haar levenswerk gemaakt; via haar Gandiva…

Close