In onze nieuwsbrieven hebben we al regelmatig geschreven over veranderende voedingspatronen in ziekenhuizen en verzorgingshuizen. Veel enthousiaste keukenbrigades zijn aan de slag gaan om maaltijden en tussendoortjes te bereiden voor clienten, die meer zijn toegespitstop specifieke ziektebeelden en persoonlijke voorkeuren. Op een van de proefavonden bood Rob Baan van Koppert Cress aan om de recepten van de gerechten die tijdens al die kooksessies bereid waren te bundelen in een receptenboek.

Inmiddels is dat receptenboek verschenen en enthousiast ontvangen. Diverse keukenbrigades beschrijven in dit boek een aantal voor-, hoofd- en nagerechten. Daarbij wordt bij ieder recept aangegeven hoe dit recept naast de basis van ieder recept aandacht besteed aan GPS (Geur, prikkeling en smaak) om het gerecht dat extra’s te geven wat voor iedere specifieke wens nodig is.

Het inspiratieboek is nu in eerste instantie bestemd voor de koks van ziekenhuizen en zorginstellingen. Een volgende stap zou kunnen zijn om een inspiratiekookboek te maken vanuit diverse patiëntenorganisaties en dat er ziektespecifieke recepten in komen van ervaringsdeskundige koks. Zoutarme recepten vanuit mensen met nierproblemen, glutenvrije ideeën vanuit de coeliakie en specifieke behoeften vanuit mensen met oncologische problemen.

Van het Inspiratiekookboek van de Stichting Eten en Welzijn is de eerste druk inmiddels uitgedeeld aan de doelgroep. Het wachten is op financiering van een tweede druk. Voor eventuele vragen, info@etenwelzijn.nl.

About The Author

Leave a Reply

Close