Reuk- en smaakstoornissen kunnen zeer hinderlijk zijn bij het bereiden van maaltijden. Niet handig, als je juist goed voor jezelf wilt zorgen door goed te eten. Recent is een tijdschrift gepubliceerd met veel inspiratie hiervoor. In 2022 heeft het Platform Patiënt en Voeding in samenwerking met de Stichting Eten en Welzijn kookworkshops georganiseerd voor mensen met reuk- en smaakstoornissen onder…

Kookworkshops voor als eten een uitdaging wordt Ben je herstellende van een ziekte, een behandeling of IC-opname? Wil je ervaringen uitwisselen met lotgenoten en tegelijkertijd van een topkok leren hoe je eenvoudig een gepersonaliseerde smaakvolle maaltijd kunt maken? Je bent van harte welkom! Meld je dan hier aan voor een van de kookworkshops. Platform Patiënt en Voeding werkt nauw samen…

‘Voeding moet een erkende rol in de medisch praktijk krijgen’ Stichting Je Leefstijl Als Medicijn en Platform Patiënt en Voeding onderzoeken samenwerking In de huidige medische praktijk wordt de rol van voeding onvoldoende meegewogen. Door zich goed te informeren kunnen patiënten een grotere rol in de behandeling van hun ziekte spelen. Voor zowel Platform Patiënt en Voeding als Stichting Je…

In onze nieuwsbrieven hebben we al regelmatig geschreven over veranderende voedingspatronen in ziekenhuizen en verzorgingshuizen. Veel enthousiaste keukenbrigades zijn aan de slag gaan om maaltijden en tussendoortjes te bereiden voor clienten, die meer zijn toegespitstop specifieke ziektebeelden en persoonlijke voorkeuren. Op een van de proefavonden bood Rob Baan van Koppert Cress aan om de recepten van de gerechten die tijdens…

http://www.vierkeerbeter.nl Sinds de website vierkeerbeter.nl gelanceerd is, zijn er veel enthousiaste reacties binnengekomen. En over een Engelstalige website wordt nu ook nagedacht. Vierkeerbeter.nl is opgezet voor mensen die langdurig op de IC hebben gelegen, waaronder mensen met COVID-19. Allerlei vragen en antwoorden worden door eenvoudige korte filmpjes beantwoord. Vragen over spierverlies, verlies van smaak en geur, verminderde eetlust, slikproblemen en…

Patiënten werken met voeding aan hun eigen herstel Jaarlijks worden in Nederland ongeveer 80.000 mensen op een intensive care (IC) opgenomen. Maar als mensen weer naar huis mogen, dan ervaren ze tijdens hun herstel vaak nog allerlei problemen. Terwijl je eigenlijk maar één ding wilt, weer terug naar normaal. En dat is nog best lastig! Deze website helpt patiënten bij…

Soms zit er wel 20 tot 30 jaar tussen het moment dat een ziekte zich manifesteert en dat er een diagnose wordt gesteld. Dat heet ‘diagnostische vertraging’. Dat komt omdat de signalen aanvankelijk niet worden herkend door artsen, of in eerste instantie als ‘aanstellerij’ worden afgedaan. In zo’n situatie ben je op je zelf aangewezen, en ben je een leven…

HOE GAAT HET MET U? Ook wij zijn overdonderd door corona. Onze regelmatige updates hebben eronder geleden. Maar we hebben niet stil gezeten! Darmgezondheid - Enquête Bij Platform Patiënt & Voeding denken we dat de gezondheid van je darmen erg belangrijk is voor je algehele gestel. Zo zijn er steeds meer aanwijzingen dat de bacteriehuishouding in je darmen van groot…

Marianne Nijnuis en Cees Smit waren begin februari samen bij een overleg bij Nutricia Research in Utrecht. Er werd gesproken over hoe er tegemoet gekomen kan worden aan de behoeftes van patiënten die medische voeding (sonde- en drinkvoeding bijvoorbeeld) moeten nemen. Lees hier het verslag van Marianne: Op 10 februari 2020, een ruime maand voordat de Corona-crisis losbarstte, vond er…

Als je veel minder beweegt doordat je je voortaan met een scootmobiel moet verplaatsen, is het bij de meeste mensen zo dat het moeilijk is om op gewicht te blijven. Zo ook voor Ria Vroegindeweij. Zij heeft zelf bedacht hoe ze op goed gewicht kon blijven en merkte dat ze daardoor niet alleen de extra kilo's kwijt raakte, maar ook…

Close