Op zijn 75ste kwam Ad den Dekker nauwelijks zijn huis meer uit, hij had veel pijn van ontstekingen in zijn hele lichaam. Alle beweging deed pijn. Ook had hij diabetes. In die tijd 'hoefde het allemaal niet meer voor hem'. Aanpassing van zijn voeding kantelde dat beeld radicaal. Op zijn 81ste heeft hij zijn leven terug. Ad stuurde Platform Patiënt…

“Eén onsje welzijn, maakt de zorg een kilo lichter” Dát was de meest pakkende opmerking tijdens een van de workshops die Platform Patiënt en Voeding in het najaar van 2019 organiseerde rondom voeding voor zorginstellingen. Sinds ‘aandacht voor eten en drinken’ een officiële kwaliteitsindicator  is geworden in de zorg, begint het een beetje op stoom te raken, aangejaagd door onze…

Inspirerend en wat een enthousiasme! Op zondagmiddag 6 oktober 2019 kwamen ondanks de vele regen zo’n 100 mensen het AMC in Amsterdam, voor de bijeenkomst ‘Zelfonderzoek in Gezondheid’. De bijeenkomst was onderdeel van het Weekeind van de Wetenschap, en georganiseerd door Stichting Mijn Data Onze Gezondheid, in samenwerking met Amsterdam UMC en Platform Patient en Voeding. Marina Boeser blikt terug.…

De 'stikstof-problematiek' dwingt tot scherpe keuzen, zo werd recent duidelijk. Ook de landbouw, en dan met anme de intensieve veehouderij, moet er aan geloven. Boeren kwamen in protest op 1 oktober. Petra Essink, schrijfster van Barstensvol Leven, een pleidooi voor vitale voeding, belicht de problematiek van een andere kant. Zeer de moeite waard vonden wij.   In het holst van…

‘Zelfonderzoek in Gezondheid’- Weekeind van de Wetenschap, 6 oktober 2019, Amsterdam Ik wil me meteen aanmelden (gratis) Patiënten zijn eindeloos nieuwsgierig en creatief. Met name voor klachten waar de medische wetenschap geen kant en klaar antwoord op heeft, vinden of creëren ze zelf een behandeling waardoor zij zich gezonder voelen. Onder deze thuisexperimenten zitten pareltjes, die een verrijking vormen voor…

De kwaliteit van voeding in zorginstellingen is een grote bron van frustratie. Gelukkig zijn er ook lichtpunten te benoemen. Zo worden zorg-koks getraind in het bereiden van goede maaltijden (‘Diner van Morgen’) door Smaak van het Huis, organiseerde het AmsterdamUMC een groot intern symposium voor haar medewerkers onder de titel ‘Zorg op het Bord’, vinden er cursussen en trainingen voor…

Anita Ishwardat stortte in 2002, op haar 31ste, volledig in. Algehele malaise. Artsen konden niets vinden, een diagnose werd niet gesteld. Maar intussen was Anita tot niets in staat. Na een lange zoektocht kwam ze uit bij Ayurveda, de eeuwenoude Indiase leer over gezondheid. Daar knapte ze van op. Inmiddels heeft ze van Ayurveda haar levenswerk gemaakt; via haar Gandiva…

Kankeronderzoek vergt knappe koppen. Toch zoeken die knappe koppen elkaar niet vanzelfsprekend op. Evenmin is vanzelfsprekend dat er dan iets gebeurt waar kankerpatiënten blij van worden. Inspire2Live, een Nederlandse kankerpatientenorganisatie, draait het onderzoeksproces welbewust om. Op initiatief van Inspire2Live kwamen van 15-17 februari 2019 in de VS enkele van dergelijke knappe koppen bij elkaar, om beloftevolle onderzoeksdomeinen te verkennen, onder…

Iedereen praat over welk dieet en wat voor soort voedsel goed is jou, voor ons. Alsof je alleen met eten zelf gezond kunt zijn. Het lijkt er op dat we daardoor het zicht verloren hebben op de perioden tussen het eten door. Waarin niets gegeten wordt, en het lichaam op zich zelf is aangewezen. Die perioden blijken van veel groter…

Close