Het gaat er dan toch van komen! In 2017 zal een studie gaan lopen rondom voeding bij prostaatkanker, in Flevoland. Het is een mooie volgende stap na de lancering van het voedselsupplement bij prostaatkanker (november 2015), de ontwikkeling van een nieuw voedselpatroon bij prostaatkanker samen met ErasmusMC en Voeding Leeft (voorjaar 2016), dat vervolgens inzet was van een ontmoeting tussen patiënten en innovatieve tuinbouwbouwondernemers (zomer 2016).

De volgende stap die we zetten doen we samen met de gemeente Almere. Het betreft een studie, waarin we de effecten van een ‘standaard’ dieet volgens de Schijf van Vijf van het Voedingscentrum, vergelijken met een dieet gebaseerd op een voedingspatroon afgestemd op prostaatkanker. We onderzoeken wat de effecten zijn op de waarden van zogeheten carotenoïden in het bloed. Deze carotenoïden geven een indicatie voor het niveau van groente-inname. Een van de carotenoïden is lycopeen, een welbekende stof die in tomaten zit, en waarvan wordt aangenomen dat die een rol speelt in het beteugelen van de PSA-waarden. Een derde van de deelnemers volgt het standaard dieet; de overige twee derde volgen het voedingspatroon bij prostaatkanker. Binnen de groep mannen die het prostaatkankervoedingspatroon volgen, krijgt de helft de versproducten inclusief receptuur thuisgestuurd en ontvangt eveneens een bescheiden vorm van coaching.  De versproducten zijn door de tuinbouwsector speciaal ontwikkeld op hun hogere waarden van o.a. lycopeen; de verwachting is dan ook dat deelnemers die het voedingspatroon volgen, de producten gebruiken en de coaching ontvangen, de hoogste carotenoïden-waarden in het bloed laten zien.

De studie is een zogeheten pilotstudie, wat inhoudt dat het een studie op kleine schaal betreft om zo de haalbaarheid, looptijd, kosten en het effect te evalueren voordat een mogelijk grootschalige studie wordt geïnitieerd. De studie wordt geleid door het Erasmus MC (o.l.v. uroloog Prof. Chris Bangma), in samenwerking met TNO, Platform Patiënt en Voeding en tuindersorganisatie VERS+. Platform Patiënt en Voeding coördineert de samenwerking.

De studie wordt momenteel voorbereid, zal medio 2017 starten, en duurt 3 maanden. Hij vindt plaats in het kader van de ontwikkeling van de Flevo Campus en het programma Almere 2.0., als opmaat naar de wereldtuinbouwtentoonstelling Floriade Almere 2022. Mannen uit de provincie Flevoland kunnen er aan deelnemen. Mannen met laag-risico prostaatkanker op een actief afwachtend beleid hebben voorrang.

Wilt u mee doen? Graag! Stuur in dat geval een bericht naar projectleider Gaston Remmers (g.remmers@patientENvoeding.nl)

 

 

About The Author

Leave a Reply

Close