Het is niet makkelijk om met MS te leven. Des te meer bewonderen we bij Platform Patiënt en Voeding mensen zoals Wendy Reijnen, die zelf ontdekken hoe ze hun gezondheid het beste kunnen ondersteunen. Haar doorzettingsvermogen en nieuwsgierigheid hebben haar gebracht waar veel wetenschappers alleen van kunnen dromen: begrip van hoe voeding haar conditie beïnvloedt, en de medicijnen overbodig maakt. Gelukkig heeft ze haar zoektocht en bevindingen in een zeer leesbaar en informatief boek opgeschreven. In deze blog lees je er meer over.

 

“Ik ben Wendy Reijnen, 45 jaar en  23 jaar MS-patiënte. Het goede nieuws is dat ik al 10 jaar vrij ben van MS-symptomen, zonder medicijnen te gebruiken. Mijn ziekteproces heb ik tot stilstand gebracht door mijn eet- en drinkpatroon aan te passen.

In 1993 kreeg ik op 22-jarige leeftijd de ziekte multiple sclerose. Ik heb vele specialisten bezocht, maar geen van allen  hadden op het gebied van MS voldoende kennis om mij serieuze hulp te bieden. Hierdoor voelde ik mij genoodzaakt zelf op zoek te gaan naar een methode om MS-symptomen te voorkomen. Ik merkte dat bepaalde voedingsmiddelen van invloed waren op het ontstaan van mijn MS-symptomen. Binnen de reguliere gezondheidszorg vond ik voor deze gedachte geen begrip, waardoor ik zelfstandig antwoorden moest gaan zoeken op mijn vragen. Deze antwoorden heb ik gevonden door veel websites te raadplegen, PubMed af te struinen, boeken te lezen, verschillende therapeuten te bezoeken en veel op mezelf uit te proberen.

Ik ontdekte dat de oorzaak van veel chronische ziekten, waaronder MS, te vinden is in een gebrekkige spijsvertering en een matige ontgifting. Gaandeweg kwam ik erachter welke voedingsmiddelen ik niet kon verdragen. Bij mij gaat het vooral om gluten, zuivel, ei, peulvruchten, groenten uit de familie van nachtschade gewassen, linolzuur, alcohol en voedingsmiddelen met veel histamine. De meeste MS-patiënten zullen dezelfde voedselintoleranties hebben als ik, maar het gaat niet om een standaard dieet. De een heeft meer voedselintoleranties dan de ander. Dat is afhankelijk van de mate waarin de spijsverteringsorganen en ontgiftende systemen nog functioneren. Dus ieder moet het voor zich fine-tunen. En het begint met ontgiften.

Alle voedsel gerelateerde gifstoffen zijn na vier dagen uit je bloed verdwenen als je geen nieuwe gifstoffen via voedsel binnenkrijgt. Dit zorgt ervoor dat je vermoeidheid verdwijnt. Het is zo fijn om je niet meer moe te voelen. Maar er gebeurt meer. Er zullen je allerlei dingen gaan opvallen. Een voorbeeld van mij:

Vanaf het begin van mijn ziekte (1991)  had ik last van twee enorme opgezette klieren in mijn keel, de keelamandelen. In juli 2006 ben ik begonnen met een glutenvrij dieet. Binnen twee weken waren mijn opgezette klieren verdwenen. Vijftien jaar lang waren ze vervelend aanwezig geweest, maar door glutenvrij te eten waren ze plotsklaps verdwenen en zijn nooit meer teruggekomen. Wat een enorme winst. Ook had ik geen last meer van frequent voorkomende verkoudheden of andere infecties. Ik voelde me heel goed en sliep veel beter dan voorheen. Ik kon weer functioneren als mijn gezonde leeftijdgenoten en had geen last meer van MS. Het vertrouwen dat ik sindsdien weer in mijn lichaam heb voelt heel fijn.

 

Het volledige stappenplan om jezelf naar een symptoomvrij leven te begeleiden heb ik omschreven in het boek Symptoomvrij. Tevens leg ik uit waarom de spijsvertering en de ontgiftende systemen kunnen falen. Met de hulp van dit boek heb ik  al veel chronisch zieken, waaronder patiënten met MS, maar ook met artrose, slaapziekte, psoriasis, astma, maagdarmklachten en depressie van hun ziektesymptomen verlost. Ik laat patiënten kennis maken met eenvoudige testen die je helpen ontdekken welke voedingsmiddelen ongeschikt voor je zijn. Hier kun je alvast een kijkje nemen in het boek Symptoomvrij. En kijk anders eens op www.symptoomvrij.nl

Ik wens iedereen veel inspiratie, doorzettingsvermogen en vooral heel veel gezondheid toe. Liefs, Wendy.”

 

About The Author

Leave a Reply

Close