De ‘stikstof-problematiek’ dwingt tot scherpe keuzen, zo werd recent duidelijk. Ook de landbouw, en dan met anme de intensieve veehouderij, moet er aan geloven. Boeren kwamen in protest op 1 oktober. Petra Essink, schrijfster van Barstensvol Leven, een pleidooi voor vitale voeding, belicht de problematiek van een andere kant. Zeer de moeite waard vonden wij.

 

In het holst van een stikdonkere nacht gingen vandaag honderden boeren met hun trekkers de snelweg op. Onder politiebegeleiding reden ze in een lange optocht richting Den Haag, automobilisten moesten achter in de rij aansluiten. Rond kwart voor vijf vanochtend ontstonden de eerste files. Het was de drukste ochtendspits ooit.

De boeren protesteren vandaag omdat ze verstrikt en verstikt raken in de regeltjes en sancties…

Foto van https://www.nu.nl/ 1 okt 2019

Precies zoals bij de eerdere fosfaatproblematiek maakt het actuele stikstofdrama opnieuw pijnlijk duidelijk dat landbouwdilemmas nog altijd eenzijdig worden opgehangen aan één of enkele stofjes. In dit geval dus stikstof. Boerenbedrijven, gangbaar en biologisch, worden in de wetgeving allemaal over één (stofjes)kam geschoren. Dat is een gevolg van onze diepgewortelde reductionistische manier van denken, die ons doet geloven dat we een groot probleem (zoals het klimaatprobleem) kunnen oplossen door alle kleine, losse deelproblemen afzonderlijk te verhelpen. De meeste biologische en biodynamische boeren denken hier anders over. Die snappen dat het in de transitie naar een toekomstige duurzamere voedselketen belangrijk is dat we leren uitzoomen naar gehelen in plaats van ons blind te blijven staren op de aan- of afwezigheid van bepaalde stoffen. Bij het focussen op stikstof of fosfaat (wat is het volgende problematische stofje?) verdwijnt de grote positieve totaalbijdrage die bio-boeren leveren aan de oplossing van het klimaatprobleem jammergenoeg in de mist… De actuele berichtgeving doet soms vermoeden dat Nederland beter af is met minder boeren. In werkelijkheid hebben we, als we de inwoners van ons land op een gezonde manier willen blijven voeden, dringend behoefte is aan veel nieuwe biologische (en biodynamische) boeren!  Ook voor voeding geldt: alleen door uit te zoomen naar het geheel van de vitaliteit van een voedingsmiddel krijgt je zicht op de werkelijke gezondheidswaarde ervan.

Een waarschuwing tot slot. Al die boeren moeten vanavond ook weer naar huis. Het zal één van de verstikkendste en vervuilendste avondspitsen ooit worden. Dus als het even kan: vermijd de rest van vandaag de snelweg. En als je vandaag ook nog iets wilt doen voor de landbouw van de toekomst, eet dan vanavond een lekkere bio of BD-appel. En vergeet het woordje stikstof voor een moment.

About The Author

Leave a Reply

Close