Platform Patiënt en Voeding wil dat de experimenten van patienten (en ook gezonde burgers) met voeding serieus worden genomen.

Wij experimenteren thuis met een enorme hoeveelheid diëten en voedselpatronen, puttend uit uiteenlopende voedsel bronnen (gangbaar, biologisch, superfoods, enz.) en geïnspireerd door diverse gezondheidsparadigma’s (zoals Ayurveda, Traditional Chinese Medicine, voedselzandloper, paleo dieet enzovoort).

Deze voedsel experimenten lopen uit op zowel successen als mislukkingen. De ervaringskennis die we zo opbouwen wordt op dit moment door de biomedische wetenschap grotendeels genegeerd. Daarom kan de wijsheid die erin zit niet uitgefilterd worden, en kan het kaf niet van het koren gescheiden worden. Het resultaat is een doorgaand wantrouwen in zowel de biomedische sector als de voedselindustrie, en bovendien een hoop verwarring.

Daarom streven we naar een experimenteerplatform, een plek waar we onze ervaringen kunnen documenteren op een gestructureerde wijze, zodat onze praktijkkennis ook benut kan worden. In het belang van ons allemaal.

 

BeyondRCT

Op 25 september 2018 organiseerde Stichting Mijn Data Onze Gezondheid het congres: “BeyondRCT-2: towards co-operative citizen science in food and health”.

Dit congres is de opvolger van het congres dat Platform Patiënt en Voeding, samen met Inspire2Live en TNO op 21 maart 2016 organiseerden, toen onder de titel ‘Beyond RCT’s: towards citizen driven research strategies in food and health’.

Op BeyondRCT-2 wordt met gedreven onderzoekers, patiënten, bedrijven en anderen gezocht naar manieren om het onderzoekspotentieel rondom voeding en gezondheid te vergoten, en écht een deuk in een pak boter te gaan slaan. Het vond plaats in Amsterdam.

Krijg op www.BeyondRCT.net een indruk van het BeyondRCT congres.

Engelstalige samenvatting van BeyondRCT 2016

Lees ook onze nieuwsberichten en blogs:

Burger Wetenschap of Citizen Science

“Daar is geen bewijs voor”

Citizen Science voor voeding en gezondheid: symposium 21 maart 2016

Patiënten zijn de beste voedingsonderzoekers

Naar een Food Health Data Coöperatie?

The value of Food: crushed between evidence based and ignorance

Close