Sinds de website vierkeerbeter.nl gelanceerd is, zijn er veel enthousiaste reacties binnengekomen. En over een Engelstalige website wordt nu ook nagedacht. Vierkeerbeter.nl is opgezet voor mensen die langdurig op de IC hebben gelegen, waaronder mensen met COVID-19. Allerlei vragen en antwoorden worden door eenvoudige korte filmpjes beantwoord. Vragen over spierverlies, verlies van smaak en geur, verminderde eetlust, slikproblemen en concentratie- en geheugenverlies. Daarnaast staan er een aantal eenvoudig te bereiden recepten op de website die bij de betreffende problemen passen en daarop een antwoord geven. De website is vooral bedoeld voor mensen en hun omgeving (mantelzorgers) die daarmee zelf aan hun herstel kunnen werken. Vierkeerbeter slaat op de vier B’s die mensen nodig hebben om aan hun herstel te werken, namelijk: bouwstoffen, brandstoffen, beschermstoffen en beweging.

Vervolg

Na de lancering is door de betrokken partijen en de subsidiegevers al uitgebreid gekeken hoe de website nog verbeterd en uitgebreid kan worden. Daarbij zijn ook de eerste reacties van ervaringsdeskundige gebruikers meegenomen. Bij het laatste valt op dat mensen vinden dat de website een goede balans biedt tussen het besef dat mensen in het begin nog moe zijn en niet teveel aankunnen na een IC-opname. Door de korte filmpjes kun je er snel mee stoppen en dan later weer de draad oppakken. Tegelijkertijd kan je meer filmpjes bekijken als je energie dat toelaat. En dan bestaat ook de mogelijkheid om alleen of met familieleden met de recepten aan de slag te gaan.

Evaluatie

De website willen we de komende tijd nog wat meer evalueren met vertegenwoordigers vanuit allerlei verschillende patientengroepen om te weten te komen voor welke groepen de website nu wel of nog niet geschikt is. Heb je belangstelling om namens jezelf of namens je vereniging te reageren laat het ons weten op info@patientenvoeding.nl

In januari willen we een plan maken om de website verder uit te bouwen op basis van alle reacties. Daarnaast is er de vraag of we de website om kunnen bouwen naar een Engelstalige website. Ook dat gaan we bekijken en voor beide plannen gaan we vervolgens op zoek naar sponsors.

Kortom, aan het einde van een vervelend jaar door de coronaperikelen, is deze website een lichtpunt op weg naar het einde van de tunnel voor mensen na een lange opname.

Met dank aan

Op deze plaats willen we Novartis, Sanquin Bloedvoorziening, European Nutrition for Health Alliance, Nutricia Danone, de Nederlandse Vereniging van Fabrikanten van Kinder- en Dieetvoeding, ICConnect en de FCIC, Dietheek alsmede Marijke van der Steen en Ben van der Hoven, intensivisten bedanken voor hun financiering van en medewerking aan vierkeerbeter.nl.

De website is gerealiseerd door producente Eva Boon, Eric-Jan de Smaakman, Stichting Eten en Welzijn en het Platform Patient en Voeding.

About The Author

Leave a Reply

Close