‘Voeding moet een erkende rol in de medisch praktijk krijgen’

Stichting Je Leefstijl Als Medicijn en Platform Patiënt en Voeding onderzoeken samenwerking

In de huidige medische praktijk wordt de rol van voeding onvoldoende meegewogen. Door zich goed te informeren kunnen patiënten een grotere rol in de behandeling van hun ziekte spelen. Voor zowel Platform Patiënt en Voeding als Stichting Je Leefstijl Als Medicijn zijn deze uitgangspunten belangrijk in hun werk. De twee organisaties overwegen een nadere samenwerking.

Platform Patiënt en Voeding en Je Leefstijl Als Medicijn onderzoeken nadere samenwerking

Inhoudelijk kunnen Je Leefstijl Als Medicijn en Patiënt en Voeding het goed met elkaar vinden. Je Leefstijl Als Medicijn is de door Wim Tilburgs opgerichte stichting die gezondheidsverbetering door leefstijlverandering nastreeft. Dat gebeurt onder meer door het organiseren van peer groups, patiëntengroepen die elkaar in de behandeling coachen. Patiënt en Voeding richt zich niet alleen op patiënten maar ook op patiëntenorganisaties en zorginstellingen. Met onder meer onderzoek, concrete projecten en lobbyactiviteiten organiseert het platform aandacht voor de rol van voeding als belangrijk middel om de gezondheid te ondersteunen. Het is een initiatief van Chantal Gill’ard, Gaston Remmers en Cees Smit.

Waardevolle kennis

Volgens Gaston Remmers van Patiënt en Voeding zou voeding een erkende medische interventie- en preventiestrategie moeten zijn. Remmers: “Bovendien zou de patiënt daarbij meer dan nu een centrale rol in zijn of haar behandeling kunnen krijgen. De patiënt beschikt vaak over waardevolle kennis en data over zijn of haar eigen gezondheid, en over behandelmogelijkheden.” Zo loopt nu, op grond van deze kennis, een onderzoek naar voeding bij prostaatkanker, onder leiding van ErasmusMC en Patiënt en Voeding. In het werk van zowel Je Leefstijl Als Medicijn en Patiënt en Voeding komen deze uitgangspunten terug. Beide organisaties hebben een praktijkgerichte filosofie. Remmers: “Het is logisch dat ze toenadering tot elkaar zoeken.”

Uit de praktijk van Je Leefstijl Als Medicijn, zegt Wim Tilburgs, blijkt dat verschillende chronische ziektes met een verandering van leefstijl, met name van voeding, te behandelen zijn. Onderzoek van TNO heeft dat inmiddels bevestigd. Tilburgs: “De steun die patiënten in peer groups van elkaar krijgen, kan doorslaggevend zijn. Mijn voorspelling is dat patiëntengroepen in de zorg steeds belangrijker zullen worden. Dat maakt het werk van Patiënt en Voeding, dat zich op patiëntengroepen richt, extra waardevol.”

Voeding en leefstijl kunnen de behandeling echt niet altijd verbeteren, zegt Cees Smit van Patiënt en Voeding. “Maar heel vaak kan dat wel degelijk.” In hun consulten besteden artsen er echter vaak weinig aandacht aan. Met behulp van gericht voedingsadvies zouden mensen soms veel meer uit hun behandeling kunnen halen. Smit: “Zo hebben we onlangs een campagne georganiseerd rond voeding en leefstijl voor mensen die op de IC hebben gelegen, bijvoorbeeld naar aanleiding van corona. Met het netwerk in de zorg en onder patiëntenorganisaties van Patiënt en Voeding, en de praktijkgerichte aanpak van Je Leefstijl Als Medicijn, vullen de twee organisaties elkaar goed aan.”

Meer informatie:

Platform Patiënt en Voeding

Stichting Je Leefstijl Als Medicijn

About The Author

Leave a Reply

Close