Bittere groenten, groot feest
De bitterstoffen in tomaten, komkommers, witlof, broccoli, grapefruit enzovoort zijn belangrijk voor ons afweersysteem. Laten die nu net de afgelopen decennia geleidelijk aan uit deze producten veredeld zijn, zodat wij gemakkelijk smakende producten op ons bord konden toveren – zelfs toegankelijk voor kinderen. Recent verscheen een overtuigend artikel hierover in de New Scientist. Deze en vele andere complexe stoffen maken planten aan om zich te weren tegen indringers en moeilijke omstandigheden (denk aan parasieten, warmte- of waterstress, enzovoort). Diezelfde stoffen, in vaak minimale hoeveelheden, zorgen ervoor dat ons immuunsysteem scherp afgesteld blijft. Letterlijk een beetje gif om de zaak te wakker te houden. Het roept de vraag op hoe veerkrachtig ons voedsel nog is. Het zou goed kunnen dat we momenteel een soort babyvoedsel eten: toegankelijk en veilig genoeg voor kinderen, maar ontdaan van de pit die nodig is voor volwassenen.
Zo beschouwd zitten we in een dubbele sandwich: aan de ene kant de voedselindustrie die stelselmatig teveel suiker, zout en verkeerd vet toevoegt (teveel ballast), en aan de andere de tuinbouwsector die ons te gemakkelijk verteerbare producten voorschotelt (te weinig bewapening). En wijzelf die ons laten verleiden door zoet en veel. Een fatale combinatie die ons richting chronische ziekten drijft. Dit mogen we ons als burgers – of we nu patiënt zijn of gewoon gezond – niet laten gebeuren. Wij willen goed voedsel waarop we letterlijk kunnen bouwen. Het goede nieuws is: we kunnen vrij makkelijk weer wennen aan bittere smaken. Ik zie de volgende voedsel hype alweer ontstaan: bitter food!