Op zijn 75ste kwam Ad den Dekker nauwelijks zijn huis meer uit, hij had veel pijn van ontstekingen in zijn hele lichaam. Alle beweging deed pijn. Ook had hij diabetes. In die tijd ‘hoefde het allemaal niet meer voor hem’. Aanpassing van zijn voeding kantelde dat beeld radicaal. Op zijn 81ste heeft hij zijn leven terug. Ad stuurde Platform Patiënt en Voeding zijn mooie en inspirerende verhaal. Mooi om te zien dat je leeftijd echt geen belemmering hoeft te zijn om jarenlange gewoontes te veranderen. En inspirerend om te zien hoe de levenskwaliteit van Ad enorm verbeterd is!

Ook een bijzonder verhaal om te delen? Stuur het naar Patiënt en Voeding! mijnverhaal@patientENvoeding.nl

Ad den Dekker, 81 jaar, na aanpassing van zijn voeding

Ad den Dekker:

“Het is een half jaar voor mijn 75e verjaardag. Ik voel me niet goed, heb overal pijn; in mijn armen, rug, nek en benen. Ik kan nagenoeg niet lopen. Ik beweeg me binnenshuis door middel van een trippelstoel, en buitenshuis met een scootmobiel. Ik heb al mijn bridgeclubs afgezegd waar ik niet met mijn scootmobiel tot aan de bridgetafel kan komen. Ik kom niet meer op verjaardagen of familiedagen. Ik zit veel thuis, of ik lig op bed. Ik gebruik diverse pijnstillers om de pijn dragelijk te maken en te kunnen slapen. Mijn gevoel is dat mijn 75e verjaardag min of meer het afscheid is van iedereen. Ik zou er ook vrede mee hebben. Tot zover een globale schets van mijn conditie van een paar jaar geleden.

Voor mijn 75e verjaardag gaf mijn zoon Paul mij als cadeau een compleet onderzoek bij Bodyswitch. Ik was er in eerste instantie niet zo blij mee. Ik had al zoveel dingen geprobeerd om van de pijn af te komen en de kwaliteit van leven te verbeteren, tot nu toe had niets geholpen. Ik had er niet zoveel vertrouwen in. Maar.. een gegeven paard kijk je niet in de bek.

Ad den Dekker, 75 jaar

Na het opsturen van ontlasting en bloedmonsters kreeg ik na een paar weken een uitgebreid rapport waarin tekorten en afwijkingen stonden aangegeven. Aan de hand van dit rapport heeft Jerome, mijn therapeut bij BodySwitch, supplementen voorgeschreven die ik elke dag moest innemen. Daarnaast een uitgebreide omschrijving van diëten; en van levensmiddelen welke ik wel of niet moest nemen. Ik ben daarmee begonnen en had regelmatig contact met hem via skype, waar de vorderingen werden doorgenomen en aanvullende adviezen werden gegeven. Inmiddels zijn de meeste supplementen afgebouwd. En kan ik de balans opmaken:

Ik ben sinds het begin van de behandeling 27 kilo afgevallen. Ik gebruik nog maar één derde van de insuline van voorheen. Mijn cholesterol is fors gedaald. De helft van de medicijnen zijn in overleg met de huisarts vervallen. Het lopen gaat een stuk beter. Ik kan, met wat moeite, weer enkele tientallen meters lopen. Daardoor kan, en heb ik weer zin om naar verjaardagen te gaan, ik heb niet meer het gevoel dat mijn einde nabij is. Ik geniet van het leven en zie nog toekomst, ik bridge weer 6 keer in de week en voel me fitter dan voorheen.

Het volhouden van het dieet is voor mij geen probleem. Ik eet veel groente en fruit, veel vis en kip, walnoten en cashewnoten en eieren; ik eet zo min mogelijk aardappels, pasta’s, brood en ik drink zo min mogelijk alcohol.

Mijn gewicht blijft stabiel, en mijn humeur ook.”

Aldus Ad den Dekker.

Alweer een mooi voorbeeld van hoe verandering van voeding je leven ten goede kan veranderen. Het is fijn als je daarmee op weg geholpen kan worden met een therapeut, zoals bij Ad den Dekker. Als je je dan steeds beter voelt en je steeds meer energie krijgt, is het niet moeilijk om daarna je veranderde eetpatroon vol te houden. Zelfs niet na 75 jaar!

Ook een bijzonder verhaal om te delen? Stuur het naar Patiënt en Voeding! mijnverhaal@patientENvoeding.nl

About The Author

Leave a Reply

Close