De bitterstoffen in tomaten, komkommers, witlof, broccoli, grapefruit enzovoort zijn belangrijk voor ons afweersysteem. Laten die nu net de afgelopen decennia geleidelijk aan uit deze producten veredeld zijn, zodat wij gemakkelijk smakende producten op ons bord konden toveren – zelfs toegankelijk voor kinderen. Recent verscheen een overtuigend artikel hierover in de New Scientist. Deze en vele andere complexe stoffen maken…

Goede voeding blijkt geweld in gevangenissen sterk te verminderen, zo schreef de Volkskrant op zaterdag 5 september 2015. Het ministerie van Justitie en Veiligheid heeft er serieus onderzoek naar gedaan, en bij gebleken succes gaat dat nu zelfs uitbreiden ook. De gevangenen kregen naast hun gewone eten ook voedingssupplementen, en het aantal geweldsincidenten daalde met 34%, terwijl dat in een…

Momenteel wordt onderzoek gedaan naar de belangstelling voor kruiden bij diabetes type 2 patiënten. Dit onderzoek is onderdeel van het afstudeeronderzoek van een student aan de opleiding CAM (Complementary Alternative Medicine) van hogeschool Saxion. Het onderzoek wordt gedaan in opdracht van de Nederlandse Vereniging voor Fytotherapie (NVF), die de wetenschappelijk ontwikkelingen in de fytotherapie en de kruidengeneesmiddelen stimuleert. Platform Patient…

Op 27 mei 2015 organiseerde de Nierpatiënten Vereniging Nederland samen met Platform Patiënt en Voeding een workshop rondom de vraag: ‘Welke voeding draagt bij aan de gezondheid en het welbevinden van nierpatiënten?’ Een gezelschap van nierpatiënten, nefrologen, wetenschappers, voedingsdeskundigen, patiëntenbelangenbehartigers en voedingsbedrijven boog zich hierover. Centraal stonden de concrete ervaringen van een drietal nierpatiënten. Die zijn soms ronduit indrukwekkend. Zo…

Kunnen we nu echt niet meer doen met al die informatie die patiënten hebben over zichzelf, ook en juist voor wat betreft hun experimenten met voeding? Rond die vraag organiseerde het Platform Patiënt en Voeding op 29 mei 2015 en i.s.m. TNO en IBM een workshop. Die vond plaats in de context van de conferentie ‘Zorgtechnologie van de Toekomst’, georganiseerd…

Op zaterdag 25 april 2015 stond in de Volkskrant-bijlage Sir Edmund een intrigerend artikel van Ellen de Visser over voedsel: geneest het nu wel of niet? Platform Patiënt en Voeding stuurde een reactie in. Die werd helaas niet geplaatst. Daarom publiceren we hem hier als blog. Heel voorzichtig is er een kentering waar te nemen in het denken over wat…

Close