Het is gelukt! Mede door de inspanningen van Patient Advocates van Inspire2Live en Platform Patiënt en Voeding is sinds kort een nieuw voedingssupplement op de markt specifiek voor prostaatkanker. Het is gebaseerd op onderzoek van Erasmus MC, o.l.v. Prof. F. Schröder, dr. M. Roobol en dr. W. van Weerden, maar vond zijn weg maar niet naar de markt, tot grote frustratie ook van de onderzoekers zelf. Op 18 november 2015, op het symposium in het Erasmus MC ter gelegenheid van het 5-jarig bestaan van het samenwerkingsverband van gespecialiseerde prostaatkanker centra in zuidwest Nederland, werd een eerste potje door Gaston Remmers symbolisch overhandigd aan uroloog Dr. Deric van der Schoot van het Amphia Ziekenhuis (Breda).

prostaatdag_18mov15_poster

Het voedingssupplement, met onder andere stoffen uit tomaat en soja, is effectief gebleken voor mannen die een zogeheten ‘active surveillance’ protocol volgen na bestraling en/of radicale prostectomie. Het middel vertraagt bij hen het oplopen van de PSA waarden met een factor 2,6; dierstudies wijzen uit dat de tumorgroei met eenzelfde factor wordt vertraagd. Aanzienlijk dus. Ook mannen in risicogroepen (boven ca 55 jr, en met prostaatkanker in de familie) kunnen er baat bij hebben, is de verwachting.

De samenwerking tussen patiënten, Erasmus MC en de supplementenfabrikant heeft er toe geleid dat een voorstel voor verdiepend onderzoek naar de werking van het supplement is opgezet en ingediend bij KWF. En zo hoort het: beschikbare kennis snel omzetten in bruikbare producten voor patiënten, en tegelijk kritisch blijven kijken en door ontwikkelen. Om dat te onderstrepen doneert de supplementenfabrikant € 1,- per verkocht potje aan SWOP, Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Prostaatkanker.

 

Het voedingssupplement is online verkrijgbaar. Meer mogen wij volgens de wet niet zeggen. Wilt u meer weten of het supplement voor u geschikt is, neemt u dan contact op met uw arts of behandelaar, of met SWOP.

 

Achterliggende studies:

Schroder Roobol supplement intervention study PSA levels 2005 J Eur Urology

Limpens Schroder Weerden effect Vit E lycopene 2006 J Nutrition

Kranse dietary intervention studie Rotterdam Int J Cancer 2005

 

About The Author

Leave a Reply

Close