Anita Ishwardat stortte in 2002, op haar 31ste, volledig in. Algehele malaise. Artsen konden niets vinden, een diagnose werd niet gesteld. Maar intussen was Anita tot niets in staat. Na een lange zoektocht kwam ze uit bij Ayurveda, de eeuwenoude Indiase leer over gezondheid. Daar knapte ze van op. Inmiddels heeft ze van Ayurveda haar levenswerk gemaakt; via haar Gandiva instituut maakt ze Ayurveda toegankelijk voor een breed publiek.

Mijn emoties als een roallercoaster

Op de bewuste avond van 11 november 2002 ging het bij het avondeten volledig mis. Op advies van de huisarts werd ik met spoed naar het ziekenhuis gebracht. Met een hoge bloeddruk, klachten als pijn op de borst, benauwdheid, tintelingen aan linker arm, duizelingen gewoon algehele malaise. Uitslagen van het bloedonderzoek en het hart waren voldoende redenen om opgenomen te worden op de afdeling hartbewaking van het Bronovo ziekenhuis in Den Haag.

Daar lig je dan als 31-jarige vrouw met allemaal kabels op je lijf die aan het monitoren zijn hoe het met je gezondheid gaat. Het pijnlijkste vond ik dat mijn gezin, waaronder mijn dochter van toen 5 jaar oud, helemaal verslagen en vol verdriet en angst thuis achterbleven. De tranen bleven maar komen en mijn emoties waren als een rollercoaster, waar je ervaart dat je geen controle meer hebt over je leven. De verpleegkundige gaf mij het advies om de natuur op te zoeken. Ga dagelijks wandelen in het bos of op het strand. Probeer te fietsen en richt je leven anders in. Goede adviezen die ik na enige tijd allemaal ben gaan integreren in mijn leven. De natuur als medicijn inzetten dat was voor mij volledig nieuw.

Diagnose

De uitslagen van de diverse hartfilmpjes gaven aan dat mijn hart het moeilijk had. De fietstest die ik moest doen heb ik niet kunnen afmaken, want ik stortte gewoon in elkaar. Zodra ik van de infuus afging raakte ik bijna mijn bewustzijn kwijt. Verdere onderzoeken van mijn hart middels een ego gaven geen afwijkingen aan. Ik kon wel tachtig worden zei de cardioloog.  Als astma patiënt moest ik ook voor onderzoeken naar de longarts. Hij gaf aan geen verklaring te hebben van mijn slechte gezondheid. Vervolgens bracht ik een laatste bezoek bij de internist en moest ik een maagonderzoek ondergaan. De uitslag van dit onderzoek gaf ook niet de verklaring van mijn klachten. Diabetes had ik gelukkig ook niet. Tja, wat nu? Ondertussen bleven de klachten aanhouden en was er geen diagnose gesteld.

Zoektocht en het pad naar Ayurveda

Ayurvedische uitgangspunten

Mijn zoektocht ging verder en ik bezocht een reikimaster/acupuncturist en vervolgens een homeopathisch arts. Toen voelde ik me iets beter worden maar kon nog steeds weinig en ik kreeg deels de antwoorden over mijn gezondheid. Via mijn reikimaster kwam Ayurveda op mijn pad. Ayurveda beschrijft dat het universum is opgebouwd uit 5 elementen en daar is alles van de natuur ook uit opgebouwd, dus ook wij mensen. Het ontstaan van ziekte begint in de geest en uit zich dan lichamelijk door ziekte. Ayurveda staat van oudsher voor preventie en beschrijft ook verschillende menstypes waardoor het ieder individu uniek maakt. De seizoenen hebben invloed op onze gezondheid en het is een noodzaak om alle zes smaken in onze voeding toe te voegen. Bij elk individu past een andere voeding en leefstijl. Als je weet welke type je bent en je leeft volgens die regels, dan behoud je de balans die noodzakelijk is voor een goede gezondheid.

Mijn zoektocht ging voort en ik bezocht vervolgens een Ayurveda arts. Bij het eerste consult kreeg ik te horen wat voor type persoon ik ben en wat er uit evenwicht is. Wat ik er zelf aan kan gaan doen om weer de balans terug te vinden. Ik kreeg ook te horen dat mijn spijsverteringsvuur erg laag was en daardoor de stofwisseling niet optimaal functioneerde. Daarbij had ik een slechte bloedsomloop en het immuunsysteem was ook behoorlijk verzwakt. Ik kreeg een voedingsadvies waarbij ik o.a. een periode moest stoppen met koude dranken, koolsoorten en zonnebloemolie. Dagelijks moest ik ook kurkuma en lijnzaadolie innemen. Tevens kreeg ik voedingssupplementen mee voor dagelijks gebruik. Met een medicinale olie moest ik mezelf dagelijks een massage geven. Ik hoorde niets over ziektes maar alles over mezelf als totale mens. Wederom mocht ik de natuur als medicijn inzetten.

Een maand later ging het lichamelijk en geestelijk al veel beter met me en ik kreeg weer vertrouwen in het leven. De Ayurveda arts gaf aan dat ik vooral moest doorgaan met de adviezen. In totaal ben ik 2,5 jaar onder behandeling geweest. Begrijpelijk als je vanaf je geboorte uit balans bent, dan is je gezondheid niet middels een pilletje in twee weken weer hersteld. Het veranderen van je bewustzijn kost nu eenmaal tijd en aandacht.

Mijn missie

Ik ben zo geïnspireerd geraakt door mijn genezing via Ayurveda, dat ik er emijn werk en missie van heb gemaakt. Mijn dag vitaal en gezond starten is niet de gewoonste zaak van de wereld, maar een enorme uitdaging. Daar blijf ik aan werken en maak bewuste keuzes en offers. Elke keuze heeft gevolgen voor de kwaliteit van mijn leven waar ik zelf verantwoordelijk voor ben. Met dankbaarheid start ik mijn dag en trots dat ik er inmiddels weer zestien levensjaren op heb zitten. Ik voel me bevoorrecht dat ik in de rol van Ayurvedisch Therapeut nu in staat ben mijn levenslessen met de wereld te delen. Het Gandiva Instituut heb ik opgericht om mijn missie uit te dragen en deze eeuwenoude wetenschap uit India toegankelijk te maken voor een breed publiek.

 

About The Author

Leave a Reply

Close