‘Microbiota management’- dat is het nieuwe chique woord om aan te geven dat ook die 1,5 kg bacteriën in onze darmen van cruciaal belang zijn voor onze gezondheid. Het is niet alleen van belang om gezond te eten, maar ook dat je wát je eet kunt verteren en omzetten in nuttige stoffen. En daarin verschillen mensen weer. ‘Microbiota management’  is een nieuwe tak van sport om het lichaam te helpen dat vermogen tot het omzetten van voedsel in bouwstenen in gunstige banen te leiden. Zodat je wél  weer kunt eten wat goed voor je is, sneller herstelt, een betere weerstand hebt of simpelweg niet ziek(er) wordt. Een goed beheer van de darmflora of microbioom kan groot verschil maken. Denk aan de darmaandoening Colitis Ulcerosa; met goede probiotica hoeven patiënten minder vaak en onverwachts naar het toilet en is de nachtrust beter. Een grote verbetering van de kwaliteit van leven. Denk aan mensen met allergieën, met het Prikkelbare Darm Syndroom, met ME / cvs, met reuma. Denk aan het dempen of repareren van de bijwerkingen van antibiotica gebruik. Of om de bijwerkingen van chemotherapie te verminderen. Zelfs op hersenfuncties heeft het microbioom effect, en blijken Parkinson patiënten een afwijkende darmflora te hebben.

getting to know your gut microbiota

Het onderwerp is zo nieuw dat de meeste zorginstellingen nog geen flauw benul hebben. Er is veel meer mogelijk dan wat nu de praktijk is. Op 8 juni vind een bijeenkomst plaats, om deze kwestie op de agenda te plaatsen, en concrete voorstellen voor te stellen en uit te werken – het symposium heet daarom een ‘proposium’. Dagvoorzitter is Prof. Dr. Fred van Eenennaam (VU Amsterdam, specialist value  based  health care en – management); ook Esmeralda van Leeuwen (bestuurslid van de beroepsvereniging voor Verpleegkundig Specialisten) en Barbara Havenith (Integrale praktijk voor gynaecologie, Vrouwenpoli Boxmeer) leveren een bijdrage.

Platform Patiënt en Voeding, Inspire2Live en Artis Micropia ondersteunen de bijeenkomst van harte en zijn mede-afzenders, de organisatie ligt bij Winclove en business 21. Het proposium is ook een logische follow-up van het BeyondRCT-symposium dat we eind maart organiseerden. Immers, de materie is complex, en om uit te zoeken wat bij wie past is onderzoek nodig van een ander karakter dan wat gewoonlijk voor de gouden standaard wordt aangezien. Met veel betrokkenheid van patiënten en burgers dus.

Deelname is gratis, inclusief bezoek aan Micropia. Aanmelden kan via info@business21.nl

Programma downloaden

About The Author

Leave a Reply

Close