De kwaliteit van voeding in zorginstellingen is een grote bron van frustratie. Gelukkig zijn er ook lichtpunten te benoemen. Zo worden zorg-koks getraind in het bereiden van goede maaltijden (‘Diner van Morgen’) door Smaak van het Huis, organiseerde het AmsterdamUMC een groot intern symposium voor haar medewerkers onder de titel ‘Zorg op het Bord’, vinden er cursussen en trainingen voor studenten geneeskunde, en krijgt de eiwit-inname van ouderen aandacht in het project ConSuBeter. In deze blog leest u hoe Platform Patiënt en Voeding samenwerkt in deze activiteiten – op weg naar meer aandacht voor voeding in de zorg.

Wil u Platform Patiënt en Voeding financieel steunen? Dat kan! Klik hier voor meer informatie.

 

Koks krijgen kookles – Diner van Morgen

Het ‘Diner van Morgen’ vond op 14 maart 2019 op het tuinbouwbedrijf ‘Koppert Cress’ in Monster. Een unieke maaltijdervaring waarbij de gangen bereid waren door teams van koks van het UMC Groningen, het VUMC, ziekenhuis Rivierenland te Tiel en het Antoni van Leeuwenhoek-ziekenhuis in Amsterdam. Alle teams hadden een jaar lang een kookcursus gevolgd bij ‘Smaak van het Huis’ om te leren hoe zij smaakvolle maaltijden in de zorg kunnen bereiden. Namens Platform Patiënt en Voeding verzorgde Gaston Remmers ook een onderdeel in deze cursus aan de hand van het project voeding bij prostaatkanker. De bijeenkomst op 14 maart was een eindproef van bekwaamheid voor een gezelschap van leidinggevenden en beleidsmakers in de zorg. Cees Smit was erbij namens Platform Patiënt en Voeding, en overzag dat het nuttig en goed was.

Cees Smit

Wonderlijk genoeg bestonden de kok-teams lang niet altijd uit koks; de wrange werkelijkheid is dat de meeste ziekenhuizen tegenwoordig vrijwel geen koks meer in dienst hebben. Zo bestond het team van het AvL uit een hoofd van de facilitaire dienst, een diëtiste en een radiologe. De maaltijden in het AVL worden van bedrijven buiten het ziekenhuis betrokken. De radiologen en de diëtisten krijgen van patiënten dan vaak te horen dat de maaltijden niet smaken vanwege veranderingen in smaak en geur door hun ziekte. Ook zijn die maaltijden vaak te weinig eiwitrijk om aan te sterken, terwijl mensen juist vanwege hun ziekte ondervoed zijn geraakt. Het team van het AvL is daarom zeer gemotiveerd om voeding weer een belangrijke bijdrage te kunnen laten zijn aan de gezondheid van de patiënt.

Eric-Jan Wissink (l; Taste Solutions) en collega Michael van t Hoff (r; Ikazia ziekenhuis)

Cursusleider en kok Eric-Jan Wissink leert zijn cursisten dan ook om eiwitrijke maaltijden te maken die niet te groot zijn en als kleine tussendoortjes genuttigd kunnen worden. Op deze manier kunnen ziekenhuizen en zorginstellingen zes maal per dag maaltijden verstrekken aan patiënten, zodat ze per maaltijd minder maar gedurende de dag meer eten. Een groot voordeel is dat deze maaltijden ook echt gegeten worden en er dus veel minder eten terug gaat naar de keuken. Dus tegenover de extra kosten staan aanzienlijke besparingen.

Bij iedere gang op het ‘Diner van Morgen’, kwam een toelichting van het team dat de maaltijd gemaakt had. Tussen de gangen door werden inspirerende praatjes gehouden door Eric-Jan Wissink over de filosofie van ‘Smaak van het Huis’, Rudi Crabbe van ‘Eten en Welzijn’ en Rob Baan van ‘Koppert Cress’. Rob vertelde ook over zijn eigen personeelsrestaurant waar het personeel gedurende de werkdagen volledige maaltijden verstrekt krijgen en waar inmiddels geen zout meer in is verwerkt. Ze zijn begonnen om het zout uit de soepen te vervangen door andere kruiden, waarbij de smaak zodanig is dat niemand het zout miste. Dat het zout vervangen werd, is nooit gezegd en de zoutvaatjes zijn inmiddels ook van de tafels verdwenen. Cees Smit vertelde op deze avond het nodige over de ervaringen van het Platform en de Europese patiëntenagenda rond voeding.

 

Zorg op het Bord

Onder deze titel is het Amsterdam UMC, het fusieziekenhuis van AMC en VUMC, bezig om een nieuw voedingsconcept te realiseren. Niet alleen patiënten, maar ook bezoekers en personeel gaan merken dat het voedingsaanbod de komende jaren gaat veranderen van minder voorbewerkt voedsel naar vers bereid voedsel van een betere kwaliteit. Ook studenten geneeskunde krijgen in een nieuwe college-cyclus meer mogelijkheden om zich te verdiepen in de rol van voeding voor gezondheid – ook Platform Patiënt en Voeding levert docenten, zie daarvoor het derde item in deze blog.

De collegecyclus en de vorderingen rond de veranderingen in het voedselaanbod in het Amsterdam UMC, kwamen tot een afsluiting met het symposium ‘Zorg op het Bord’ op 21 mei 2019. Maarten Soeters, MDL-arts en drijvende kracht achter het symposium, verrichte de aftrap met een korte toelichting op zowel de collegecyclus als het veranderende voedselaanbod. Tamara de Weijer, huisarts en drijvende kracht achter de stichting ‘Arts en Leefstijl’ vertelde over leefstijlcoaching in haar huisartsenpraktijk. Daar waar nodig en nuttig, maar als iemand antibiotica nodig heeft, dan krijgt hij of zij dat en geen leefstijladvies.

“Als je focust op kosten gaat de kwaliteit omlaag” – “Als je focust op kwaliteit gaan de kosten omlaag”   Jelle Ferwerda, kok, oprichter Smaak van het Huis

Jelle Ferwerda, chef-kok en oprichter van ‘Smaak van het Huis’, hield vervolgens een verhaal over gezonde ‘lytse hapkes’, Fries voor kleine snacks. Maar hij hield het niet alleen bij een verhaal. Hij had voor de ruim 250 bezoekers van het symposium ook drie verschillende eiwitverrijkte gerechten bereid, die met smaak maar bovenal met veel waardering genuttigd werden. Het symposium werd afgesloten door Alie de Boer van het Maastricht UMC, die de nodige uitleg gaf over voedingsclaims op etiketten ‘wat mag wel en wat mag niet’. De presentaties op dit symposium zijn te downloaden via https://we.tl/t-VPjNd95ikX

Geneeskunde studenten leren over voeding

Zowel door actieve arts-wetenschappers (AMC-collegecyclus ‘Voeding’) als door studenten zelf (Stichting Student en Leefstijl) wordt nieuw cursusaanbod ontwikkeld over voeding op maat.

De AMC-collegecyclus ‘Voeding’ kan op veel belangstelling rekenen en dit jaar heeft het Platform Patiënt en Voeding vier gastcolleges verzorgd. Cees Smit vertelde hoe het is om als chronische zieke te leven met meerdere aandoeningen (co-morbiditeit) en hoe voedingsbeperkingen invloed hebben op niet alleen zijn dagelijks leven maar ook dat van zijn partner. Hij pleitte er voor om chronisch zieken veel eerder dan nu gebeurt van de juiste dieetadviezen te voorzien om verergering van hun situatie zoveel mogelijk te voorkomen. Marianne Nijnuis ging in op het leven van haar zoon met sondevoeding

Bent u ook geïnteresseerd om uw persoonlijke ervaringen met voeding voor uw gezondheid in te zetten voor onderwijsdoeleinden? Laat het ons weten!

en hoe ouders hun eigen sondevoeding kunnen maken aangepast op de smaak en behoeften van hun kinderen: het zogenaamde ‘Blended diet’.  Een persoonlijk verhaal over hoe verandering van voeding en levensstijl, de last van migraine kan verminderen, kwam van Marina Vries-Boeser. Gaston Remmers vertelde over de mogelijkheden om wetenschappelijk onderzoek rond voeding te veranderen van evidence-based naar practice-based onderzoek. Daarbij kwamen de praktijkvoorbeelden van het prostaatonderzoek in het ErasmusMC aan de orde, alsmede een onderzoek naar voeding, darmklachten en vermoeidheid.

De Stichting Student en Leefstijl organiseerde zelfstandig een college-reeks voor geneeskunde studenten in Groningen. In het UMCG verzamelden zich 2 maanden lang elke maandagavond zo’n 100-150 studenten voor een pittige serie lezingen. In het slotcollege op 13 mei gaf Gaston Remmers inzicht in het perspectief van patiënten op voeding.

Tot slot: op 24 mei vond het congres Voedingsgeneeskunde plaats in Houten. Voor een gehoor van zo’n 700 aanwezigen (therapeuten, artsen, supplementenfabrikanten) mocht Gaston Remmers uit doeken hoe we samen kunnen werken om betere onderbouwing te krijgen onder alle voedingsinterventies die we als burgers, ziek én gezond, doen.

ConSuBeter

Begin dit jaar is het project ConSuBeter van start gegaan, een tweejarig project van de Hogescholen van Arnhem-Nijmegen en Den Bosch, de Vrije Universiteit en een groot aantal MKB-bedrijven. Het project gaat onderzoeken wat ouderen weten van eiwitten en of zij zelf voldoende eiwitten in een veranderende levensfase binnen krijgen. De Unie KBO-PCOB en het Platform Patiënt en Voeding werken hier als patiënten- en ouderenorganisaties ook aan mee.

Tot slot

De afgelopen maanden heeft het Platform Patiënt en Voeding kunnen uitbreiden met een aantal vrijwilligers en ook is het Platform nu formeel geregistreerd als Stichting bij de Kamer van Koophandel. Op deze manier werkt het Platform aan zijn organisatorische basis en uit bovenstaande activiteiten blijkt eveneens dat we aan de weg blijven timmeren om voeding erkend te krijgen als een volwaardige preventie- en behandelstrategie. Wilt u ons steunen om onze activiteiten voort te zetten? Overweeg dan een donatie op NL 63 TRIO 0379 6510 84 t.n.v. Patiënt en Voeding o.v.v. ‘donatie’.

 

About The Author

Leave a Reply

Close